Hoofdstuk 1 – Wereldkampioen

Sporten en schrijven. Dat vond ik van jongs af aan geweldig om te doen. Met hockey kwam ik in het Noord-Hollands en later de nationale jeugdelftallen. Toen ik 21 was, werd ik in 1997 met Jong Oranje wereldkampioen in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Met die gouden medaille op zak dacht ik: en nu ga ik me op het schrijven storten!

Hoofdstuk 2 – De wereld over

Jarenlang ben ik journalist geweest bij Hockey Magazine. Het leukste? Dat waren de jeugdpagina’s maken. En verslag doen van toernooien in het buitenland. De hele wereld heb ik over gereisd: van Australië tot Argentinië. Met als hoogtepunt de Olympische Spelen in Athene, waar ik in 2004 bij mocht zijn. Na dat geweldige toernooi dacht ik: en nu ga ik voor mezelf beginnen!

Hoofdstuk 3 – De kattenvoerfabriek

Met mijn tekstbureau Woordwijf schrijf ik over van alles en nog wat. De ene keer moet ik Klaas Jan Huntelaar interviewen, de andere keer de directeur van een kattenvoerfabriek. Ook heb ik een paar jaar lang de persvoorlichting gedaan van Jong Oranje (Europees kampioen in 2006 en 2007!) en Nederland Onder 17 bij het voetbal. Daarvoor mocht ik wéér de hele wereld over: van Peru tot Nigeria. Ondertussen schreef ik – voor de lol – regelmatig kinderverhalen. Best leuke verhalen, maar ik dacht: dat kan beter!

Hoofdstuk 4 – Schrijfles

Als je goed gitaar wilt spelen? Dan neem je gitaarles. Wil je leren hoe je een ippon scoort? Dan ga je naar een judoschool. Ook voor het schrijven van kinderverhalen zijn er speciale scholen. Bij Scriptplus volgde ik de driejarige opleiding Proza voor Kinderen. En van mijn favoriete schrijfjuf Sabine Wisman heb ik van alles geleerd over het schrijven van een prentenboek. Na veel oefenen dacht ik in december 2015: en nu ga ik een manuscript insturen!

Hoofdstuk 5 – Telefoontje van Lemniscaat

Pats-boem! Twee weken nadat ik het prentenboekverhaal Ik wil een leeuw! had opgestuurd naar Lemniscaat, kreeg ik een telefoontje van de grote baas van de uitgeverij. ‘We willen je verhaal graag uitgeven. En Mark Janssen gaat de illustraties maken.’ Wahh! Mark Janssen, die meer dan 300 kinderboeken heeft gemaakt. Een samenwerking om van te dromen! En een droomdebuut. Binnen een paar maanden al de derde druk, hoezee!

Hoofdstuk 6 – Een hockeyserie

Als voetballer kun je gescout worden, maar ook als kinderboekenschrijver. Dat ontdekte ik in de zomer van 2018. Toen kreeg ik namelijk een telefoontje van de toffe uitgeverij Volt. Jolijn, de kinderboekenbaas van de uitgeverij, vroeg: wil jij voor ons een nieuwe hockeyserie schrijven? Ehmm… JA! En dat werd De Berries. Daar komt alles samen wat ik leuk vind: hockey, voetbal én schrijven voor kinderen.